Behandeling


Hondenfobie

Alhoewel hondenfobie of angst voor honden moeilijk te overwinnen lijkt, valt dat via behandeling heel goed mee. Als je niet begrijpt waarom een hond doet wat ie doet dan weet je niet wat hij van plan is. Door de hondentaal te leren kennen, zal je weten waar een hond mee bezig is en wat hij gaat doen. En dan is angst niet meer nodig. Door geleidelijk aan met honden in contact te komen, treedt er gewenning op… wat eerst moeilijk leek, gaat op de duur vanzelf.

Ja, het vraagt wel wat moed om echt aan de slag te gaan en te werken aan je angst maar achteraf zal je zo blij zijn dat je er voor gegaan bent !  Want je zal terug volop kunnen genieten zonder steeds geconfronteerd te worden met het idee dat er honden zullen zijn. Na de therapie kan je terug zorgeloos wandelen op het strand, kuieren in een park, op bezoek gaan bij vrienden of familie met honden. Het zal je niet meer kunnen schelen of er nu een hond is of niet want je zal geleerd hebben om snel in te schatten wat voor een hond er is en hoe je er best mee kan omgaan.

Wanneer je voor het eerst naar mij toe komt, kan je er op rekenen dat je niet onverwachts met honden in contact komt. Als je aanbelt, kom ik naar je toe en gaan we samen naar de therapiekamer. Onderweg zal je misschien wel honden horen maar er lopen geen honden los.

In een eerste gesprek ga ik een aantal vragen stellen zodat ik je kan leren kennen en leg ik ook uit hoe ik te werk ga. Ik ben voorstander van een zachte aanpak waarbij ik ervoor zorg dat je stap voor stap honden leert kennen en leert vertrouwen. Zo kan je bijvoorbeeld in het begin veilig vanachter een hekje naar een hond kijken waar ik aangelijnd mee rondstap. Er zal nooit onverwachts een hond naar je toe komen, je weet altijd op voorhand wat we gaan doen. Ieder persoon heeft zijn eigen tempo en dat respecteer ik. Hoeveel sessies er nodig zijn, hangt af van de ernst van je angst en van de manier waarop je leert.
Sommige mensen komen slechts een paar keer en voelen dat de angst snel wegebt, Bij anderen zijn meer sessies nodig.

Eens je vertrouwd bent met de therapiehonden, ga ik je leren hoe je kan omgaan met vreemde honden die bijvoorbeeld in een park op je komen toegelopen of honden van bekenden waar je op bezoek gaat. Nu kan je je misschien nog niet voorstellen dat je zo’n situatie zonder angst tegemoet kan treden maar eens je de eerste stappen doorlopen hebt, begin je in te zien dat alle honden eigenlijk hetzelfde zijn. Wanneer je op de juiste manier reageert, gaan ze je begrijpen en kan je duidelijk maken dat ze je met rust moeten laten. Van mij hoef je nooit een hond aan te raken want dat is uiteindelijk in het dagelijkse leven niet nodig.

Tarief: €75 per les (1 uur).